Gode økonomitips til unge voksne

Det hviler et stort økonomisk ansvar på alle unge voksne mennesker i Norge. Loven gir deg nemlig rett til å ha fullmakt over din egen privatøkonomi fra den dagen du fyller 18 år, noe som for mange gir en del utfordringer i form av selvdisiplin. Du vet kanskje at mange velger å ty til lånte midler for å finansiere en livsstil de egentlig ikke helt har råd til?

Hvis du lar kredittkort og forbrukslån bli en fast den av økonomien din i tidlig alder kan du ende opp med å måtte nedbetale dyr gjeld til forbrukerbanker 10-15 år frem i tid. Og dersom du benytter deg av kredittkort for å dra nytte av medlemsfordelene og bonusene de gir, så bør du alltid betale HELE kredittkortregningen når den dukker opp i din fysiske eller digitale postkasse.*

*= PS. Mange av de norske bankene har begynt å ta et ekstra gebyr hver gang du får et fysisk brev tilsendt. Velg derfor alltid å få giroer pr mail.

Ta kontroll over din egen økonomiske fremtid

Hvis du ikke kjapt bestemmer deg for at du selv bestemmer over din egen økonomi, vil det være andre personer som hele tiden vil prøve å dra penger ut av deg. Det finnes nemlig mange folk som er ute etter penger i dagens samfunn – og man blir spesielt utsatt hvis man som forbruker ikke har noen form for finansiell planlegging over egen privatøkonomi.

Mange velger å ty til bøker for å tilegne seg kunnskap. Det finnes grunnleggende bøker på både norsk og engelsk som omhandler hvordan man på best mulig måte kan styre sin personlige økonomi. Det å være bevæpnet med god kunnskap om privatøkonomi er nok både viktigere og mer komplisert enn du kanskje skulle tro. Mange tyr til simple løsninger der man kaster seg på andres forbruk (venner, familie, kolleger, etc.) uten å tenke over hva man selv har råd til og hvilke konsekvenser dine prioriteringer vil få.

Vit hvor pengene dine går

Pleier du å dure gjennom hver eneste måned og få en overraskelse når du sjekker nettbanken rett før månedsskifte? Det er i så fall en tendens du for all del bør prøve å bli kvitt. Sørg alltid for at utgiftene dine overstiger inntekten din – det er selve basiskravet for å ha en sunn økonomi.

Deretter blir du nødt til å finne ut hvor pengene dine går hver eneste måned. Hvis du aksepterer «status quo» og bruker penger hensynsløst uten å vite hvor de går hen, står du nemlig i fare for å tape utrolig mye hver eneste måned. Kunnskap om egen privatøkonomi gir nemlig reduserte utgifter. Du vil kjapt se at det å gjøre noen endringer for å spare penger i hverdagen vil være like effektivt som å gå til sjefen for å be om en lønnsforhøyelse. Med andre ord handler det ikke om hvor mye man tjener, men differansen mellom antall penger tjent og det antallet som går til diverse forbruk hver måned.

Sett opp en sparekonto med «nødpenger»

En gylden regel når det kommer til økonomi er at du alltid skal ta vare på deg selv først før du hjelper andre (for øvrig nøyaktig samme regel som hjelper i en nødsituasjon på et passasjerfly). Uavhengig av hvor mange faste utgifter og gjeldsnetbetalinger du er forpliktet til hver måned bør du alltid prøve å sette av penger på en sparekonto slik at du har penger i nødsituasjoner.

Hva tror du er billigst å gjøre når vaskemaskinen sier takk for seg eller MacBooken går i bakken på badegulvet?

1. Betale Expert/Lefdal/Apple Store med egne opptjente sparepenger.
2. Bruke et kredittkort eller forbrukslån til å legge ut for den nye vaskemaskinen eller datamaskinen. Regningen kommer senere.

Jepp. Du gjettet riktig. Alternativ 1 er _mye_ billigere samt deiligere å forholde seg til. Prøv alltid å unngå forbruksgjeld i så stor grad du klarer. Ikke bare får du en sunnere og grønnere privatøkonomi, men du sover nok også bedre om natten når du vet at det ikke finnes kreditorer klare til å «ta» deg når du innser at betalingsforpliktelsene blir litt vanskelige å overholde.

Konklusjon – hva kreves egentlig av unge voksne?

Finansiell planlegging og økonomistyring på et personlig plan bør alltid være et av topp-prioriteringene i livet til unge nordmenn. Det betyr allikevel ikke at du skal bruke timesvis på planlegging, budsjettering og kalkulering hver eneste måned, men det vil si at du i stor grad bør velge livsveier med lommeboken og ikke hjertet. Du trenger ikke ta en bachelor i økonomi eller grave deg ned i kjedelige økonomibøker for å skaffe en forståelse av at «penger spart er penger tjent» eller at summen av det du har igjen på brukskontoen din i slutten av måneden er lik «inntekt minus utgift».

Det som kreves er at du opparbeider deg et edruelig og fornuftig forhold til privatøkonomi som du kan bygge resten av livet ditt på. Resten kommer nok av seg selv.