Nordmenn blir psykisk syke av dårlig privatøkonomi

Søvnløse netter, frykt for postmannen og en slags økonomisk likegyldighet til penger i hverdagen er alle ganske avslørende tegn på at ting har begynt å gå galt økonomisk. Det som kjennetegner de tilfellene hvor ting virkelig går helt galt er at frykten for å ende opp med evig gjeld erstattes av en likegyldighet hvor man rett og slett tenker at penger

Silje Sandmæl, økonomiekspert og blant annet kjent fra TV3-suksessen ”Luksusfellen”, mener å ha funnet svaret på noe av grunnen til at økonomiske problemer har blitt noe man ikke snakker om i Norge. Hun peker på at man vil oppfattes som ”skrytete” hvis man snakker om at man har en del penger, men at man derimot havner i kategorien ”mislykket” hvis man åpent forteller andre at man sliter med pengebruken.

Det å være fattig er tabu

Et annet viktig poeng er at Norge er et utrolig rikt land og at det knapt finnes noen mennesker som ønsker å erkjenne at de er fattige. Det har rett og slett blitt tabubelagt å snakke om fattigdom i Norge, noe som er årsaken til at problemene skyves under teppet og at folk lider i stillhet. Det har vært et stort politisk press i mange år på å få frem fattigdom som et åpent tema slik at spesielt barnefattigdom kan bekjempes, men motstanden har naturligvis vært ganske stor – spesielt fra de fattige selv.  Det er ingen som ønsker å stå frem og innrømme åpent at man sliter med privatøkonomien med mindre man faktisk får noe igjen for det.

Og det er her TV3 faktisk har spilt en ganske stor og viktig samfunnsrolle med ”Luksusfellen”. For det er ikke slik at programmet utelukkende er laget slik at folk i den øvre middelklassen skal se ned på fattige nordmenn med høy gjeld og betalingsanmerkninger. Programmet virker også preventivt og informerende i form av at folk etter hvert forstår at det ikke lønner seg å ta opp nye forbrukslån for å betale ned gjelden på de forrige og at det å leve med et overforbruk over en lengre periode er den sikre død for egen privatøkonomi.

Hvordan kan man komme seg ut av en vanskelig økonomisk situasjon?

Det finnes mange forskjellige grunner til at man kan ha dårlig privatøkonomi. Hvis du selv føler at du har satt deg i den situasjonen med dyr og ubetalt kredittgjeld over en lengre periode kan det være vanskelig å se lys i enden av tunnelen. Første steg på veien er alltid å finne ut hvor mye penger man skylder og hvilke potensielle inntektsstrømmer man kan få for å betale seg ut av problemene. Vil det være lurt å ta opp et refinansieringslån for å få ned rentekostnadene fremover? Eller har du mulighet til å ta en deltidsjobb ved siden av din faste jobb for å spe på inntekten litt?

Mulighetene er mange for å tjene litt ekstra penger i Norge. Problemet blir naturligvis tydeligere hvis du er ufør og ikke i stand til å jobbe. Langvarig arbeidsløshet vil ikke bare tære på kroppen psykisk, men også bety at man etter hvert ikke har et grunnlag for å betale ”normale” ting i hverdagen som husleie, mat og forlystelser.

Uavhengig av din situasjon er det viktig at du holder hodet kaldt og unngår å grave deg ned. Ting blir nemlig ikke bedre av at man ignorerer problemene eller prøver å finne på unnskyldninger til hvorfor man ikke tar tak i problemet umiddelbart. Og hvis du er villig til å ofre litt medieeksponering mot å få profesjonell hjelp fra erfarne økonomer, så vet du kanskje at det alltid er mulig å sende inn en mail til TV3..?